Čo sa oplatí vidieť v Amsterdame? 6 miest, ktoré musíte navštíviť

Holandsko je veľmi zaujímavé! Nájdete tu množstvo pamiatok a atrakcií, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť. Práca v Holandsku je preto skvelou príležitosťou na návštevu krajiny! Čo sa oplatí vidieť v Amsterdame? 6 miest, ktoré musíte navštíviť!

Absolútnou prioritou je Amsterdam, kde sa nachádza takmer 700 pamiatok! Ak Vás teda zaujímajú aktrakcie v Amsterdame, pozrite si náš článok.

1) Benátky severu

Rozsiahla sieť bulvárov, mostov a celková poloha obklopená vodou robí z Amsterdamu Benátky severu.

S tým súvisí aj etymológia názvu mesta. No, „dam“ v holandčine znamená „priehrada“, pričom predpona „Amstel“ odkazuje na rieku s rovnakým názvom, čo v kombinácii dáva Amsteldam. Do dnešnej podoby bol s najväčšou pravdepodobnosťou zmenený v 14. storočí.

Keďže ste v hlavnom meste Holandského kráľovstva, nemožno si nevšimnúť všadeprítomné kanály, ktorých je celkovo vyše 160 a niektoré z nich sú zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ich cieľom je chrániť mesto pred povodňami. Amsterdam je z väčšej časti pod hladinou mora.

 

2) Návšteva Amsterdamu - námestie Dam

V strede vyššie opísaných kanálov sa nachádza námestie Dam, ktoré je spojené s riekou Amstel. No a začiatkom trinásteho storočia sa osídlenie na oboch stranách rozvíjalo čoraz dynamickejšie. Padlo teda rozhodnutie o zlúčení oboch mestských častí. Aj keď sa tomu dnes už len ťažko verí, v minulosti na tomto mieste nebolo námestie, ale priehrada. V súčasnosti patrí medzi obľúbené miesta stretávania obyvateľov hlavného mesta a konajú sa tu rôzne druhy pouličných prehliadok. Návšteva Amsterdamu sa teda nezaobíde bez návštevy tohto miesta.

3) Kráľovský palác

Nezabudnite na  Kráľovský palác! Budova bola postavená takmer pred 400 rokmi a po stáročia bola sídlom mestskej samosprávy. Začiatkom 19. storočia ho dal Louis Bonaparte, Napoleonov brat, upraviť na svoju rezidenciu. Dodnes je jedným z troch sídiel kráľovskej rodiny.

Múzeum voskových figurín Madame Tussauds v Amsterdame je tiež veľmi obľúbenou destináciou medzi turistami. Môžete vidieť obsadenie mnohých známych osobností zo sveta hudby, športu a šoubiznisu.

K ďalším pamiatkam na námestí Dam patrí aj hotel Krasnapolski, exkluzívny obchodný dom Bijenkorf a Národný pamätník na pamiatku obetí 2. svetovej vojny.

Stále sa pýtate sami seba: "Čo sa oplatí pozrieť v Amsterdame?" Pokračujte v čítaní.

4) De Wallen. Je pod lampášom naozaj tma?

Red Light District je najvýraznejšia a najznámejšia oblasť v celom Amsterdame. Je to zároveň jeho najstaršia a najväčšia časť.

Práve tu je veľa nočných klubov a barov. Odkiaľ pochádza názov? Vedľa každého výkladu je postavený červený lampáš. Naproti tomu je tu aj najstarší amsterdamský kostol Oude Kerk. Zaujme svojou jednoduchosťou, bez zbytočných ozdôb a dekorácií. V Oude Kerk je pochovaných mnoho slávnych Holanďanov, vrátane Rembrandtovej manželky Saskie van Uylenburgh.

5) Obloha je limit! Vyhliadková plošina A'DAM Lookout

Celodenná prehliadka Amsterdamu je skvelou lekciou histórie a umenia! Na záver Vašej návštevy sa oplatí pozrieť aj jednu z najnovších atrakcií hlavného mesta Holandska. A čo je tou atrakciou? Vyhliadková plošina A'DAM Lookout!

Vyhliadková plošina sa nachádza na streche 100-metrovej budovy, sprístupnená moderným výťahom, kde samotný výstup trvá len 22 sekúnd! Je odtiaľto skvelý výhľad na celé mesto.

Ďalšou atrakciou, ale určenou pre ľudí s železnými nervami, je hojdačka Over The Edge, najvyššia v Európe!

6) Múzeá v Amsterdame

Návšteva Amsterdamu je zároveň návštevou múzeí! A takých je v tomto meste veľa. Na svoje si tu príde aj ten najnáročnejší milovník umenia.

Do popredia sa dostáva Rijksmuseum alebo Holandské štátne múzeum, kde nájdete nádherné maľby, sochy a grafiky. Galéria zhromažďuje viac ako 5 000 obrázkov! Práve tu môžete obdivovať diela Rembrandta a jeho mnohých študentov.

V bezprostrednej blízkosti sa nachádza Múzeum Vincenta van Gogha, venované životu a dielu tohoto vynikajúceho maliara. Môžete obdivovať takmer 200 malieb, 500 kresieb a 700 škíc umelca.

Za návštevu stojí aj Mestské múzeum v Amsterdame, ktoré sa pýši jednou z najpôsobivejších zbierok moderného umenia na svete. Predstavuje diela takých majstrov ako Claude Monet a Pablo Picasso.

Čo ešte stojí za to vidieť v Amsterdame? Jednoznačne dom Rembrandta či Anny Frankovej, autorky šokujúceho denníka z druhej svetovej vojny!

 

Výjazd prostredníctvom Covebo nie je len o práci v Holandsku. Amsterdam je miesto, ktoré musíte vidieť! Mesto zvádza malebnými výhľadmi, ako aj atrakciami, akými sú múzeá, paláce a vodné kanály.

 

Predovšetkým je to však multikultúrne, moderné a tolerantné miesto, kypiace životom od rána do neskorej noci. Dovolenku môžete skĺbiť s prácou aj bez skúseností, pozrite si tieto 4 odporúčania pre uchádzačov o zamestnanie.

Zdroje:

https://curlytales.com/

https://www.travelrecommends.com/

 

Ďalšie zaujímavé články

Pozrite si ďalšie zaujímavé články

Každodenný život v Holandsku: čo očakávať?

5 min 15 októbra 2024

Letné atrakcie v Holandsku

4 min 9 augusta 2024

Aké lahôdky nájdete v Holandsku?

4 min 6 júla 2024